Wat staat er te gebeuren met het Aschpotpad?

Aschpotpad tussen Slagenbuurt en Venteweg 2019

Het Aschpotpad ligt midden tussen de Slagenbuurt en de wethouder Venteweg in. Het is een honden losloopgebied, fiets- en wandelpad met een breedte van 2,50 meter. De tegels liggen op de venige ondergrond na enige tijd niet meer recht. Vooral aan de randen drukt het onderhoudsmaterieel van plantsoenen en waterwegen het pad bol. Bij droogte levert dat losliggende en gebroken tegels op. Dat is gevaarlijk gebleken (veel meldingen) en daarom is het Aschpotpad in 2018 opnieuw ingetegeld. Op dinsdag 17 december ’19 nemen B&W van Gouda een besluit over de investeringen in het Aschpotpad voor 2020

In het onlangs uitgestelde Verkeer Circulatie Plan (VCP) staat de asfaltering en verbreding naar 3,00 meter geprojecteerd. Maar ook in de binnenkort te verschijnen Mobiliteitsnota 2020 staat het asfalteren van het Aschpotpad als een van de prioriteiten op de agenda (los van het VCP).

Netwerk Achterwillens heeft bij het inspreken over het VCP in de gemeenteraad naar voren gebracht dat de toename van conflicten zit ingebakken bij asfaltering van het Aschpotpad. Of de verbreding naar 3 meter doorgaat is maar de vraag nu in de prioriteitennota tot nu toe sprake is van kosten ad €150.000 in plaats van €250.000 (in de voorstudie over fietsknelpunten in Gouda). Asfalt in plaats van tegels leidt tot sneller fietsen. Dit verschil in snelheid tussen (snor)fietsers en wandelaars -en zeker met loslopende hond-, is een bron van gevaarlijke situaties en onderlinge irritaties.

In overleg met de coördinatoren beheer openbare ruimte (BOR) in november 2019 heeft de werkgroep wijkschouw van Netwerk Achterwillens dan ook bepleit om een duidelijk onderscheid tussen het wandel- en fietsgedeelte van het vernieuwde Aschpotpad door te voeren. Of dit een visueel (rood/grijs) of fysiek (apart ernaast gelegd) onderscheid moet zijn, is aan het oordeel van verkeerskundigen.

Bent u benieuwd naar het besluit van B&W op 17 december? Om verder te lezen, klik dan hier>>>

Aschpotpad na recht leggen 2019

Aschpotpad zomer 2018

Aschpotpad zakt aan zijkant bol in 2018

3 reacties

  1. […] VCP door moeten gaan. Reeds eerder schreven wij op deze site over de problemen rond het Aschpotpad (klik daarvoor hier>>>). De combi van hondenlosloopgebied met fietspad en wandelpad leidt bij asfaltering tot grotere […]

  2. Leon Aronson op 19 oktober 2021 om 21:45

    De enige gevaren die ik zie zijn brommers en scooters die daar niet mogen rijden en het feit dat er nooit gestrooid wordt. Het is een ijsbaan soms. Ik zie zelf nooit conclicten. Ze kunnen beter het omlooppad verbreden, daar is het iedere dag druk en link.

  3. M.C. van Niekerk op 18 juli 2022 om 16:32

    Asfalteren kan inderdaad leiden tot harder fietsen. En vooral met losse honden, waar ikzelf echt op tegen ben omdat de dieren onverwachte bewegingen kunnen maken waar fietsers van kunnen schrikken. Ik begrijp so wie so niet waarom honden los mogen langs een fietspad. Ik had eens bijna een aanrijding met een hond omdat de eigenares zo “handig” was een van links naar rechts stuiterend balletje te gooien waar de hond als een ongeleid projectiel achteraan stoof. Hier op het Aschpotpad.
    Ik zou zeggen…..asfalteer een eventueel apart voetpad ook. Wat wat gebeurt er als het regent en er plassen op liggen en die onverharde bedekking glad wordt? Dan gaan de voetgangers op het geasfalteerde fietspad lopen……met hond. Terug bij af. Want….je mag op een voetpad niet fietsen…..maar helaas op een fietspad wel lopen.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De Bühne (in februari en maart)

Wat wil jij kwijt over Oud Achterwillens?

Minder blikjes bij clean up Middenwillens

Spreekuur wethouder Oppelaar in de wijk

Clean up Middenwillens 27 januari

Herinrichting Goudse Houtsingel pas begin 2025

Gemeente geeft antwoord op vragen fietsstraat

Wethouder Oppelaar 18 januari in de wijk

Parkeerdruk Weth. Venteweg hoogste van heel Gouda