Park voor Freerun en Calisthenics in Goudse Hout

Locatie freerun park?

Het bestuur van de Groenallliantie heeft besloten dat er in de Goudse Hout nog meer recreatie komt, namelijk voor beoefenaars van Freerun en Calisthenics. Er is €50.000 ter beschikking om een plan te maken en in 2022 uit te voeren. Het onderhoud kost jaarlijks niet meer dan €3.000. Op 23 november 2021 bespraken de initiatiefnemers de locatie en een programma van eisen met Staatsbosbeheer en vertegenwoordigers van de Vrienden Goudse Hout en Netwerk Achterwillens (zie foto).
Wat is freerun en wat is calisthenics? Waar komt het park en hoe gaat het er uit zien?

Beide buitensporten verheugen zich in een groeiende belangstelling onder de sportieve jeugd. Om een indruk te krijgen van geoefende free runners, kun je dit filmpje bekijken. Voor de achtergronden van Calisthenics klik je hier.

Op de Goudse school voor free runners zitten zo’n 300 leden die ook graag buiten hun sport beoefenen. Daarvoor zijn wel diverse parkoersen in Zuid-Holland, maar de free runners willen meer free space voor hun bijzondere acrobatiek en bijbehorende flow gevoel. En natuurlijk zo ingericht dat beginners en minder ervaren beoefenaars veilig kunnen oefenen.

 

 

Daarom is gezocht in de Goudse Hout naar zo’n 400 vierkante meter om dit park aan te leggen. Een schets van de gewenste inrichting is al klaar (zie foto’s).

Besproken is op 23 november van welk materiaal (bij voorkeur hout als in Eldorado) en ondergrond (variërend van houtsnippers voor beginners tot verende en harde ondergrond voor gevorderden en semiprofs) het park gemaakt moet worden.

 

 

Een belangrijk aspect is uiteraard het keurmerk ‘veilig’. Het is geen speeltuin maar een sport‘inrichting’. Dus gelden er andere veiligheidseisen en voor bezoekers mag deze niet verward kunnen worden met een speeltuin (dus een fysieke barrière naar Eldorado).
Het bestuur wil dat het natuur en recreatie versterkend is. De stellages mogen niet hoger dan 3 meter zijn en moeten hufter proof zijn.

Tenslotte de ligging: dat wordt naar verwachting naast, en gescheiden van, het Eldorado op de ganzenwei ten noord-noordoosten van de natuurspeeltuin (zie foto boven het artikel). Uiteraard dichter bij het fietspad dan bij de plas vanwege de mogelijke verstoring van het waterwild.
Het plan wordt door SBB verder ontwikkeld en besproken. Het bestuur Groenalliantie neemt rond februari 2022 een besluit. Onderdeel van het plan wordt een beheersovereenkomst met de gebruikers. De realisatie van het park vindt dan plaats in het 2e of 3e kwartaal 2022.

 

5 reacties

 1. Sjaak Witteveen op 25 november 2021 om 09:06

  Mooi initiatief!

 2. claire op 29 november 2021 om 20:00

  De Vrienden goudse Hout vinden dit ook een mooi en veelbelovend plan , ook de locatie is heel goed gekozen naast Eldorado . De uitvoering zal passend zijn in de natuurlijke omgeving van Goudse Hout .

 3. Brigitte op 15 juni 2022 om 21:19

  Heel mooi initiatief, maar wel heel jammer dat de kleine kinderen weer de sjaak zijn. De speelvijver waar zij zich aardig wat uurtjes konden vermaken is dichtgegooid. En wat er over gebleven is is een mini stukje water om te spelen. Waarbij het tweede gedeelte absoluut niet geschikt is voor kinderen zonder zwemdiploma.

 4. Djamila op 10 januari 2023 om 23:17

  Hoe staat het met het plan?

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens