Over de drempel(s)

drempel goudse hout bij manege 2020

Op de Goudse Houtsingel is vandaag één van de elf tijdelijke drempels vervangen door een semi-permanente. Aanleiding was de onveilige ligging in de bocht bij de Goudse Manege. Maar ook de klachten over de slechte overrijdbaarheid van de tijdelijke drempels hebben tot dit besluit geleid.

De nieuw gelegde drempel is van beton en iets smaller (162 cm) dan de tijdelijke van 178 cm die van bewerkt rubber is. De verwijderde drempel kan zo weer elders in de stad geplaatst worden, dus welke straat heeft belangstelling?

Naast de nieuwe drempel is een zogenaamde “side bump” gelegd. Dit is om te voorkomen dat automobilisten om de drempel heen rijden.

Bij de evaluatie dit najaar zal blijken welk type drempel het best de snelheid naar de gewenste 50 km/u reguleert. Wellicht dat beide typen drempels dat niet naar tevredenheid doen: dan kunnen we doorstappen naar het leggen van permanente drempels die doen wat nodig is: voor de veiligheid van eenieder de snelheid op de Goudse Houtsingel op maximaal 50 km/u houden.

Hier lag de oude, tijdelijke rubberen drempel: welke straat wil deze nu?

Het asfalt wordt uitgezaagd om de betonnen drempel te plaatsen


De side bumps liggen klaar voor plaatsing

6 reacties

 1. J. Meijers op 2 september 2020 om 16:53

  Dat is mooi. Zal zeker helpen voor de ruiters die daar moeten oversteken.

  Vraag
  Wordt er ook wat gedaan aan de twee drempels bij de ingang manage-wielerbaan? Zeker nu de drempels wel tot 5 jaar kunnen blijven liggen.

  De drempels liggen pal naast elkaar. Eén op de baan voor linksaf naar de parkeerplaats. En één voor rechtdoor. Ze loggen op een behoorlijke afstand van de oversteekplaats.

  De volgende situaties doen zich voor:
  1. automobilisten omzeilen de drempels door er tussendoor te rijden. Remmen dus niet af, blijven 50 of (vaak) harder rijden.
  2. automobilisten nemen de drempel voor rechtdoor wel, remmen daarvoor af en als ze eenmaal over de drempel zijn geven ze weer vol gas. De oversteekplaats is op afstand.

  Overigens was ik eerst verbaasd over dat er een drempel voor linksaf lag. Later besefte ik mij dat dat was om automobilisten die rechtdoor gaan te beletten de drempel te omzeilen (een side-bump). Helaas heeft dit geen effect.

  Oplossing:
  De drempel voor rechtdoor naar voren plaatsen (dichter bij de oversteekplaats).

  Kan dat nog geregeld worden?

 2. Lodewijk van Duren op 3 september 2020 om 13:35

  Drempels in een bocht zijn voor motorrijders een onzalig idee.
  Plaats ze nou vóór de bocht op het rechte stuk.
  Bij regen zijn ze glad heb ik al gemerkt.
  Dat is heel zuur als je aan de verkeerde kant van de drempel terechtkomt door de lijn die je volgt.
  Ik moet erop vertrouwen dat de wegbeheerder de weg veilig maakt voor al het verkeer dat er rijden mag.
  Zo’n zelfde situatie is er op de van rhenensingel. Opgelegde witte vlakken voor het zebrapad op een plek waar je nog scheefhangt.
  Levensgevaarlijk als het regent.

  Maar op de goverwellesingel is de breedte van de weg voor motorrijders gereduceerd tot aan beide kanten van de bobbel zo’n 40 centimeter. Op een plek waar ook vaak steentjes liggen en zand.

  Het is niet veiliger voor motorrijders als die dingen in of na een bocht liggen.
  Ik kreeg net een bericht over valondergronden in de speeltuinen. Die dingen ook graag naast de bochten in de goverwellesingel.

 3. Martin Kist op 3 september 2020 om 16:22

  Een drempel richting station vóór de bocht bij de Goudse Manege verliest zijn waarde omdat automobilisten (en ook motorrijders!) die menen dat er op de Goudse Houtsingel wel 80 km. p/u of harder kan worden gereden, bij die drempel (hopelijk) wel teruggaan naar 50 km./u, maar direct daarna heel vaak weer het gaspedaal indrukken of de gashendel weer opendraaien. Tegen de tijd, dat ze bij de oversteekplaats bij de manege komen, zitten ze dan vaak alweer (al dan niet ruim) boven de 50 km./u. met alle risico’s van voorheen voor de overstekende fietsers en voetgangers!

 4. Geert Ottens op 5 september 2020 om 21:43

  Dit is een rondweg, dit betekent dat er vrij soepel doorheen gereden moet kunnen worden.
  Gooi hem vol met drempels en andere ‘snelheidsregulerende’ objecten en iedereen gaat de rondweg mijden, wordt weer lekker druk in de binnenstad.
  Als je de snelheid omlaag wil hebben flitspalen frequent snelheidscontroles door politie en snelheid gaat omlaag en ‘doorrijdbaarheid omhoog

 5. D.Schwager op 6 september 2020 om 15:13

  De drempels zouden goed uitkomen op de Hugo de Vrieslaan, waar motoren, auto’s zich gedragen als op een raceparcours . Waardoor fietsers en voetgangers groot gevaar lopen.

 6. Geert Ottens op 6 september 2020 om 20:18

  Mee eens, vooral op die plekken waar een brede middenberm is.
  Deze dingen zijn levensgevaarlijk en dat hebben we een paar jaar terug op de Thorbeckelaan gemerkt

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens

Voorzitterswisseling Kernteam: dank Adriaan en welkom Marie-José

NLDoet voor groener Driewegplein

Help je mee?

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De Bühne (in februari en maart)