Kale Jonkerpad afgesloten om bioasfalt te leggen!

verboden inlopen Goudse Hout

Sinds kort mogen voetgangers niet verder vanaf de achterkant van Nieuw Leven. Reden is dat de asfaltlaag op het Kale Jonkerpad weer terug gelegd wordt. Dat asfalt was weggehaald op de 11 plaatsen waar in 2019 de duikers zijn vernieuwd en opgehoogd. De ondergrond is intussen voldoende ‘ingeklonken’ om de asfaltlaag opnieuw aan te brengen. Oorspronkelijk was het plan om dit al in november 2019 te doen.

Groenalliantie meldt ons het volgende over het bioasfalt:

Biobased asfalt in Gouwebos en Goudse Hout

Deze week werd een deel van het Wilgenlaantje langs het Gouwebos en een deel van het Kale Jonkerpad in de Goudse Hout geasfalteerd met lignine, een milieuvriendelijk bindmiddel. Groenalliantie Midden-Holland besloot dit deze keer niet te doen met asfalt met bitumen, maar met het ‘bioasfalt’. Asfalt met het plantaardige bindmiddel ‘lignine’ dat afkomstig is uit bomen. Het is het eerste asfalt op basis van lignine in Zuid-Holland.

Lignine als bindmiddel

Een boom bestaat gemiddeld voor een kwart uit lignine. Dit is een lijmstof die houtvezels bij elkaar houdt en komt vrij bij met maken van papier of het isoleren van cellulose uit hout. Een groot deel van de geproduceerde lignine wordt als energiebron gebruikt. Maar omdat het een bindmiddel is, is het ook een zeer geschikt en groen alternatief voor bitumen in asfalt. Bitumen wordt verkregen uit ruwe olie. Door deze milieuvriendelijke stof in het asfalt te vermengen ontstaat bio-asfalt.

Asfalt is een mengsel van steenslag, zand en vulstof dat vermengd wordt met bitumen zodat het aan elkaar kleeft. Lignine is als duurzaam bindmiddel een zeer geschikte alternatieve bron voor bitumen. Het werkt als een thermoplast en bindt asfaltbestanddelen aan elkaar. Bijkomend voordeel is dat het asfalt hierdoor op een lagere temperatuur kan worden verwerkt dan normaal. Daarnaast is het gebruik van lignine compleet circulair en de stikstofuitstoot is minder dan bij regulier asfalt. De toepassing van deze plantaardige brandstof geeft dus een enorme milieuwinst.

Duurzame oplossingen

Groenalliantie is enthousiast over de toepassing van dit lignine asfalt. Er wordt steeds vaker gezocht naar duurzame en circulaire toepassingen in de maatschappij. Als Groenalliantie zijn wij trots dat geasfalteerd wordt met bio-asfalt. De uitvoerder, infraspecialist Roelofs, heeft al vaker geasfalteerd met lignine. Twee jaar geleden asfalteerden zij het eerste fietspad van bio-asfalt ter wereld in Wageningen. Roelofs is gespecialiseerd in het ontwerpen en inrichten van de openbare ruimte en houdt daarbij zoveel rekening met de volgende generatie. Daarom zetten ze zich in voor het ontwikkelen van toepassingen zoals deze, waarmee de gevolgen voor het milieu worden verkleind.

Ook Staatsbosbeheer is enthousiast. Staatsbosbeheer voert het beheer uit in de gebieden van Groenalliantie. Als bomen worden omgezaagd wordt het hout zo hoogwaardig mogelijk ingezet. Het meeste hout kan gebruikt worden in de vorm van balken en planken voor de woningbouw, gebruiksproducten voor meubels en tuinhout, voor boards en plaatmateriaal en papier of karton. Maar vooral takken en toppen van bomen zijn hier niet geschikt voor. Die reststromen worden nu nog gebruikt voor de opwekking van warmte. Ook voor dat deel van de boom is Staatsbosbeheer continue op zoek naar hoogwaardige bestemmingen, zoals nu met lignine.

Toekomst

Of er in de toekomst vaker met lignine geasfalteerd wordt in gebieden van Groenalliantie is nog niet zeker. Eerst moet ervaren worden of de kwaliteit van het asfalt dat nu wordt toegepast voldoende is. Daarnaast is asfalt met lignine op dit moment duurder dan traditioneel asfalt en nog niet breed te verkrijgen.

1 reactie

  1. Sjaak Witteveen op 8 april 2020 om 15:05

    Goeie actie !

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens

Voorzitterswisseling Kernteam: dank Adriaan en welkom Marie-José

NLDoet voor groener Driewegplein

Help je mee?

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De Bühne (in februari en maart)

Wat wil jij kwijt over Oud Achterwillens?

Minder blikjes bij clean up Middenwillens

Spreekuur wethouder Oppelaar in de wijk

Clean up Middenwillens 27 januari