Goudse Houtsingel vanaf 29 oktober dicht in Zuid-Noord richting

Het tracé van Broekvelden naar Gouda Zuid

Vanaf vrijdag, 29 oktober, is de Goudse Houtsingel aan de Goudse Houtzijde twee weken lang afgesloten. De andere kant op blijft open. Het verkeer dat van Goverwelle richting de Goudse Poort wil, wordt omgeleid. Dit soort wegwerkzaamheden kunt u vinden op de gemeentelijke website. De reden voor deze afsluiting is de energietransitie: er wordt door Stedin een 50 kV kabel getrokken van het energiestation in Gouda Zuid naar de wijk Broekvelden in Bodegraven. Het leggen van deze kabel zorgt met name in de Slagenbuurt en Middenwillens voor overlast. Dit is door Stedin, door de meesten onopgemerkt, in een korte mededeling op de voorpagina van de Goudse Post geplaatst geweest.

Doeng doeng doeng, dat horen de bewoners van de Drossaardslag al bijna een week. Vanaf ‘s morgens 7.00 uur (soms eerder) werken de medewerkers van Van Vulpen aan het leggen van de nieuwe 50 kV kabel vanaf de overkant van de Hollandse IJssel naar de wijk Broekvelden in Bodegraven (zie kaart). Het geluid gaat gepaard met trillingen wanneer de boorkop tot 7,5 meter diep een tunnel boort waardoorheen de kabel mantelbuizen worden getrokken. Die zwarte mantelbuizen zie je soms, ver van de boorput af, over het gras schuiven. Daar zijn ze alvast op lengte klaar gelegd. De werkzaamheden zijn pas een dag of tien bezig. Maar de hoofdwerkzaamheden worden in de Slagenbuurt en Middenwillens medio november afgerond. Het duurt wel tot februari 2022 voordat het hele tracé is gelegd en de werkzaamheden op alle locaties zijn afgerond.
Vanaf 27 oktober is de Goudse Houtsingel ook een paar weken gedeeltelijk afgesloten.

Wie had gedacht dat de energietransitie nog wel even op zich zou laten wachten, die vergist zich. Met deze kabel bereidt opdrachtgever STEDIN het elektriciteitsnetwerk voor om stroomtekorten te voorkomen.

6 reacties

 1. van Welie op 26 oktober 2021 om 17:55

  Bedankt weer Gerard voor je info. We vroegen het ons al af wat er allemaal aan de hand was.
  Groetjes Nel van Welie

 2. Sjaak Witteveen op 26 oktober 2021 om 18:46

  In Goverwelle is Van Leeuwen Sleufloze Technieken uit Woerden bezig geweest met een vergelijkbaar project: in opdracht van Prorail zijn buizen de grond in geboord voor een 10 kV leiding vanaf het verdeelstation in Gouda Zuid naar het opstelspoor van de NS.

 3. Ton van de Laar op 27 oktober 2021 om 08:43

  Dank voor het bericht Gerard, gelukkig is er nu meer duidelijkheid. Wel jammer dat Stedin te kort schiet met hun informatie.

 4. Adrie Kooter, de op 30 oktober 2021 om 08:59

  Goed om dit te horen. Jammer dat de Gemeente Gouda hier niet over communiceert met de omwonenden. Enkel plaatsen ze geheizinnige borden.

 5. Martin Kist op 8 november 2021 om 14:39

  Bewegwijzering op de Goudse Houtsingel laat ook te wensen over. Nergens staat al vóór de stationstunnel dat de Goudse Houtsingel vanaf de manege is afgesloten. Nog steeds rijden vele tientallen auto’s door omdat er verderop een bord staat, dat de weg pas bij de rotonde is afgesloten. Sommigen gaan bij de manege zelfs ondanks het inrijverbod linksaf de Ommeslag in. Met name ‘s avonds als er geen toezicht is. Zelfs auto’s gezien die
  ‘s avonds gewoon hun weg vervolgen over de linkerbaan van de singel als ze geen lichten van tegemoetkomende auto’s zien. Zelf ook gezien, dat omkerende auto bij de oversteek bij de manege het middenpaaltje plat reed om zo via de Achterwillenseweg alsnog richting centrum te kunnen rijden. In dagen erna geconstateerd dat meer auto’s deze route namen omdat het paaltje ondanks melding nog steeds niet vervangen was.
  Gemeld bij de gemeente en de politie.

 6. beheerder op 20 november 2021 om 14:53

  Van Stedin kregen wij de volgende reactie op het oorspronkelijke artikel:
  Stedin heeft in een korte reactie het volgende aangegeven. Stedin betreurt het dat, ondanks de maatregelen die zijn getroffen voor de omgeving, er toch hinder is ervaren. In de Goudse Post van woensdag 13 oktober is hiertoe kort mededeling gedaan van de werkzaamheden. Daarnaast zijn in ieder geval de bewoners van de straten waar kabels door worden getrokken vooraf geïnformeerd.
  Om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken is voorts een verkeersbureau ingeschakeld. Dit was ook een verplichting vanuit de gemeente. De getroffen verkeersmaatregelen bleken echter helaas niet bestand tegen alle verkeersdeelnemers. Gedurende de werkzaamheden zijn daarom aanvullend verkeersregelaars ingezet door Stedin, hetgeen natuurlijk niet afdoet aan de hinder die is ervaren.
  Het kabeltracé loopt overigens van Gouda naar Bodegraven. Dit betekent voor de Slagenbuurt en Middenwillens dat gedurende enkele werken hier werkzaamheden hebben moeten plaatsvinden. De aanleg van het gehele tracé neemt inderdaad meerdere maanden in beslag. De werkzaamheden in de Slagenbuurt en Middenwillens worden echter in de derde week van november 2021 al afgerond.
  Stedin hoopt hiermee meer duidelijkheid te hebben gegeven over de werkzaamheden.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens