1958: oud-Achterwillens protesteert!

Verkiezingsborden 1959 beplakt door bewoners

Nieuwe winkel in oud-Achterwillens

Eind vijftiger jaren vorige eeuw is het huidige oud-Achterwillens gebouwd. Dat ging niet altijd van een leien dakje. Zo vertelde een bewoonster in het voormalige Hummeltjeshonk, dat nu de Bühne heet. Zij droeg daarmee bij aan ons foto- en verhalenproject voor Gouda750. Er volgen nog meer bijeenkomsten op 18 maart en 12 mei.

In 1957 (Isoldestraat) en 1958 (Tristanstraat) was de wijk oud-Achterwillens in aanbouw. In 1959 woonden de eerste bewoners er al een tijdje, maar er waren nog geen bestratingen aangelegd. Bij het plaatsen van de verkiezingsborden kwamen de bewoners daartegen in actie en plakten de verkiezingsposters af (zie foto boven dit artikel).

Controlewoningen achter de muur

Het was de tijd van de controlewoningen langs de Achterwillenseweg (sociaal aangepasten verbannen uit de stad, die achter een muur moesten wonen onder toezicht (zie foto)). Daar waar nu de senioren woningen op de nummers 24 t/m 50 staan langs de Achterwillenseweg
Vandaag, 20 feb 2020, was de eerste bijeenkomst van het project oude foto’s en verhalen uit de Willens. Dat is een aanloop naar de feestelijkheden van Gouda750 in 2021-2022. Nico J. Boerboom verzamelt met Netwerk Achterwillens oude verhalen en foto’s en verwerkt die in een project dat in het jubileumjaar te zien zal zijn in de wijk.
De volgende bijeenkomsten voor oude foto’s en verhalen zijn op 18 maart in Vindingrijk van 19.30-21.

Bewoner vertelt verhaal bij foto

30 uur en op 12 mei opnieuw in de Bühne van 14.00-16.00 uur. Zegt het voort en meldt u aan via willens100@achterwillens.eu

Posted in

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens