Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving
Jim Hoogeveen begon in 1991 een fietsenwinkel aan het Driewegplein en verhuisde later naar Middenwillens. Tot hij die stap zette, werkte hij als accountant op een accountantskantoor. Hoe kwam het dat hij fietsenmaker en eigenaar werd van Hoogeveen Tweewielers?
(Dit is een artikel uit het wijkmagazine 2024, huis een huis verspreid en hier op de site in zijn geheel te lezen.)
‘Ik was als jonge vent een actief en sportief wielrenner. Vanaf mijn 21ste reed ik wedstrijden bij Excelsior in Gouda, maar ook rondes in de omgeving. Ik was een goede amateur. Ook verkopen zat er bij mij al vroeg in: die kunst leerde ik door de bijbaantjes in verschillende winkels. Ik hield mijn fiets in orde en ook die van mijn maten, daarvoor had ik mijn garage aan de Blommesteijnsingel ingericht. In een fietsenwinkel in Bleiswijk werd ik nog enthousiaster. Ik had al een middenstandsdiploma en heb toen het diploma fietshersteller gehaald. Met behulp van de bank en met de wil om te slagen lukte het mij een rijwielzaak te beginnen aan het Driewegplein.’
Het begon allemaal met de liefde voor het racefietsen
‘Op 21 november 1991 was het zover. Jan Janssen, de eerste Nederlandse Tourwinnaar in 1968, heeft onze nieuwe winkel geopend. Wij werden de eerste Batavuswinkel in Nederland. Mijn vrouw Tineke en ik maakten elk weken van tachtig uur. We deden in het begin alles samen en zelf: reparaties en de inkoop, waarbij we scherp moesten blijven op kwaliteit, de leveringsmogelijkheden, een goede collectie en een goede garantie.’
Verhuizing naar Middenwillens
Het was een risicovolle onderneming, gelukkig liep de zaak die eerste jaren al goed. De klandizie groeide toen Straver aan de Zwarteweg met zijn fietsenzaak stopte. Jim kwam al gauw ruimte tekort, hij vond extra opslagruimte op de Marconistraat. In 2004 werd zijn verzoek bij de gemeente om een zaak te beginnen op de hoek van de Bodegraafsestraatweg afgewezen. Ze mochten ook niet starten op het industrieterrein in Middenwillens, want daar mocht geen detailhandel komen. Dat industrieterrein is uiteindelijk een woonwijk geworden.
Er kwam een onverwachte oplossing toen de gemeente het pand aan de Bodegraafsestraatweg van hen kocht en wel een vergunning gaf om te bouwen op de Goudvlinderstraat, dat was een meevaller. Er is toen groot uitgepakt met de bouw van de huidige zaak, met een ruime werkplaats, een grote showruimte voor een groot assortiment en met twee woningen er bovenop.
Vuurwerk en bakfietsen
Zo werd Jim Hoogeveen van fietshersteller ondernemer. Hun zoon Jeroen groeit met vader mee in de zaak. Hij was de initiatiefnemer voor de verkoop van vuurwerk. Als jongen vond hij al dat bij een fietsenwinkel ook vuurwerk hoorde. Zijn droom werd waarheid: voor het vuurwerk is veilige opslagruimte en er is een grote klantenkring.
Hoogeveen Fietsbeleving krijgt de wind nog meer mee door de opkomst van de elektrische fiets. De mountainbike en de racefiets gaan eruit om ruimte te maken voor diverse merken e-bikes en (elektrische) bakfietsen waarvan de prijs begint bij ongeveer 2000 euro. De nieuwe elektrische fiets vergt onderhoud van technici, dus vraagt ook meer werk. De gewone fiets verdwijnt overigens niet, want die blijft nodig in Gouda, vooral voor de schooljeugd. De verhouding fiets tot elektrische fiets is 30:70.
Tweewielerwinkel van het jaar
In 2021 nam Hoogeveen deel aan de verkiezing ‘Tweewielerwinkel van het Jaar’ van het vakblad ‘Tweewieler’. Dat werd een intensief traject waarbij alle aspecten van de zaak zijn doorgelicht. De jury was zeer tevreden. Er was kritiek op één punt, de werkplaats was verouderd. Hoogeveen werd toch de winnaar van 2021, dat was qua beleving: wow! Het pakte ook zakelijk goed uit: 2022 werd een topjaar. In het voorjaar 2023 is begonnen aan de uitbreiding en modernisering van de werkplaats, zodat er meer werkruimte en ruimte voor opslag is ontstaan.
In zo’n bedrijf is voldoende en deskundig personeel een harde noodzaak. Dat is voor Jim en Jeroen – zij doen de bedrijfsvoering nu nog samen – een vast aandachtspunt. Om de ontwikkelingen te volgen krijgen de monteurs bijscholing bij de fabrikanten. Om jongens en meisjes aan te trekken is Hoogeveen Fietsbeleving een erkend leerbedrijf.
Studenten van het mbo zijn welkom om bijvoorbeeld met een bbl-regeling (Beroeps Begeleidende Leerweg) de moderne fietstechniek te leren. Daarvoor gaan ze één dag naar school en werken vier dagen in de fietsenwinkel. Het zou toch mooi zijn als meer jongens en meisjes kiezen voor techniek.
Sonja Stehouwer en Theo van Welie
Wie even een fiets nodig heeft, kan er hier ook één huren.
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.