Directeur Debby Van Rijn: ‘ik ben een echte verbinder’

Debby van Rijn directeur Vindingrijk 2022

‘In een wereld van verschillen, zoeken wij de overeenkomsten’. ‘Dat is mijn school’,  dacht Debby van Rijn toen ze deze zin las in een vacature van basisschool Vindingrijk*. Dat gevoel was wederzijds: sinds de zomervakantie is Van Rijn directeur van de school. ‘Ik verheug me op de contacten met ouders en kinderen en ook met de wijk: ik ben een echte verbinder’. Maak kennis met een bevlogen directeur.

‘Ik heb voor het onderwijs gekozen omdat ik het mooi vind iets te betekenen in de ontwikkeling van een kind’, zegt Van Rijn. ‘Elk kind heeft recht op onderwijs, liefde en gezien te worden. Wat mij op deze school aanspreekt is het diverse publiek. En ik heb in die korte tijd al gemerkt dat hier een bevlogen team werkt, met veel expertise. Samen met hen hoop ik de school te laten groeien, niet alleen de resultaten, maar ook hoe kinderen in hun vel zitten.’

De school telt nu zo’n negentig leerlingen, veel minder dan vroeger. ‘Er zijn meer scholen in de buurt, maar aan het onderwijs ligt het niet, wij geven gewoon goed onderwijs. We gebruiken de nieuwste methoden, er ligt een goeie visie die ik wil uitdiepen. Ik hoop dat elk kind elke dag naar huis gaat met het gevoel weer een beetje meer geleerd te hebben.’

Ervaren Haagse
Debby van Rijn oogt jong, maar de 31-jarige is geen groentje in het onderwijs. Ze werkte negen jaar op een school in de Schilderswijk in Den Haag, waar ze begon als groepsonderwijzer en in vrijwel alle groepen lesgaf. ‘Ik wist al snel dat ik directeur wilde worden, maar ook dat ik eerst meer kennis en levenservaring moest opdoen’. Daarmee werd ze vorig jaar directeur op een school in Moordrecht ‘maar dat was niet de match die ik verwachtte.’

De geboren Haagse is niet bang dat ze het hier saai gaat vinden ‘er zijn voldoende uitdagingen.’ Ze kent de stad nog niet goed, maar voelt zich nu al prettig in Gouda ‘het is hier gemoedelijk en er zijn veel initiatieven.’ Ze is blij dat de school dicht bij de Goudse Hout ligt, ‘kan ik even een half uurtje lopen’.

Werk-privébalans is ‘aandachtspunt’
Met man en zoon Revi van anderhalf  woont Debby in Waddinxveen, in de nieuwbouwwijk Park Triangel. Ze gaat drie dagen werken (maandag, dinsdag en vrijdag) ‘dat kan ook als directeur. Op de andere dagen wordt ik vervangen door een IB’er.’ Al is de balans tussen werk en privé ‘een aandachtspunt’, dat heb ik al ervaren. Vooral in tijden van corona of personeelstekort is dat soms moeilijk’.

Van dat laatste heeft ze geen last: ‘hier is een fijne ruime bezetting met zestien leerkrachten, inderdaad allemaal vrouwen’. Tijdens ons gesprek zijn die allemaal bezig met de inrichting van hun klas voor het nieuwe schooljaar. Op verzoek van hun nieuwe directeur lopen ze vrolijk mee naar het plein voor een groepsportret. Aan niets is te merken dat team en directeur elkaar pas zo kort kennen.

Band met buurt
Als ze is ingeburgerd wil Debby van Rijn ook de banden met de wijk aanhalen. De schoolbibliotheek die dit jaar gestart is, wil ze volgens plan van haar voorganger zo snel mogelijk openstellen voor alle kinderen in de buurt. Maar ook ouderen zijn welkom in de school ‘we hebben hier mooie ruimtes, die voor van alles te gebruiken zijn.’

Naast het belang van communicatie met de wijk, wil ze vooral een goede communicatie, met haar team en naar en met de ouders. ‘Ze krijgen wekelijks een bericht van mij en van de groepsleerkracht’. Tot de kerst gaat ze vooral haar ogen goed de kost geven ‘kijken wat wel loopt, wat niet, maar de basis is op orde.’ Maar wie een initiatief heeft voor of met de school, is nu al van harte welkom.

*Vindingrijk hoort bij de Stichting Klasse, met scholen op 17 locaties in Gouda, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden en zo’n 400 medewerkers.

Posted in

1 reactie

  1. Sjaak Witteveen op 1 september 2022 om 17:11

    Debby,

    Veel succes met Vindingrijk.
    En weet dat je met de schoolkinderen altijd welkom bent op de Heemtuin Goudse Hout!

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens

Voorzitterswisseling Kernteam: dank Adriaan en welkom Marie-José

NLDoet voor groener Driewegplein

Help je mee?

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De Bühne (in februari en maart)