“Buurtwinkel” fysiotherapie

Erik fysio

‘We wilden hoog in het telefoonboek komen te staan’. Die praktische redenering zorgde ervoor dat fysiotherapeuten Erik Siegers en Hans van Kersbergen in 1989 aan het Driewegplein begonnen met hun Fysiotherapeutisch Centrum Achterwillens.

En daar hebben ze nooit spijt van gehad, vertelt Erik Siegers. Veel wijkbewoners kwamen er al eens – Siegers spreekt van een soort ‘buurtwinkel’ – maar de praktijk heeft ook klanten van elders.

We zitten in het kantoor, waarvan eind december de gevel werd weggeblazen tijdens een vuurwerkaanslag: “Er is een fles gevonden met brandbare vloeistof”. Daders zijn nooit gepakt. Hebben ze vijanden? Niet dat Siegers weet al voelt het voor hem wel als een “gerichte aanslag”. De drie behandelkamers bleven gespaard, zo kon er doorgewerkt worden. Het was enige geweldsincident in al die jaren. ‘We kregen veel steun van patiënten en mensen uit de wijk, bloemen, kaarten. Daaraan zag je dat we meer zijn dan alleen een behandelaar.”

Jeugdvrienden

 

 

Erik fysio

Hans fysio

 

 

 

 

 

 

Een foto van de opening aan de muur in het kantoortje toont twee jongemannen (toen nog met haar). Jeugdvrienden die samen opgroeiende op de Burgemeester Martenssingel. Erik wist eerst niet wat hij na de middelbare school zou gaan doen. “Ik ben een jaar postbode geweest.”

Toen hij zag wat Hans voor opleiding deed dacht hij ‘dat wil ik ook’. En zo gezegd, zo gedaan.

Afgestudeerd en wel waaierden ze uit naar Voorschoten en Den Haag. Werk was er genoeg, maar vooral als waarnemer en dat bood weinig zekerheid. Vandaar het besluit om samen een praktijk te beginnen. Natuurlijk in Gouda, waar ze allebei een netwerk hebben. Hans zat er nog op voetbal, Erik op waterpolo.  De ruimte die ze in Achterwillens vonden, was half zo groot als nu: twee behandelkamers en een kantoor, naast de dierenarts op de hoek.

Uitbreiding met echtgenotes

Anito fysio

Ellen fysio

Ze kennen hun vrouwen Annita van Kersbergen (l) en Ellen Siegers (r) van de opleiding. Toen er eenmaal getrouwd was en er kinderen kwamen, was het wel zo makkelijk dat de vrouwen ook in de praktijk kwamen werken. Iedereen in deeltijd, zo was er geen kinderopvang nodig.
Erik : “Ik ben erg blij dat we dat zo konden doen.”

In die beginjaren werd er vooral één op één behandeld, aldus Siegers. Bijscholing en voortschrijdende inzichten leidden tot uitbreiding met een oefenruimte in 2007. “Het bewegingsapparaat moet bewegen.” Het buurpand, waar na de dierenarts een videotheek had ingezeten, werd bij de praktijk getrokken.

Corona-beperkingen
De zaal werd niet alleen gebruikt door mensen die een gebroken been, een nieuwe heup of welk lichaamsdeel dan ook moesten trainen. Je kon met een abonnement komen sporten, tot corona vorig  jaar roet in het eten gooide.

Na een korte sluiting mocht er snel weer één-op-één behandeld worden, mét mondkapjes op. Erik hoopt dat dat snel tot het verleden zal behoren. “Afstand bewaren, het hoort niet bij ons vak, waarin je mensen moet aanraken.”

Verdere specialisatie
Corona heeft ook voor een nieuwe specialisatie gezorgd. Als na een Covid-19 infectie klachten blijven bestaan bij bewegen of uitvoeren van activiteiten kunnen mensen in de praktijk terecht. Annita en Suzanne Goes-Smit, die al jaren de praktijk versterkt, hebben zich hierin gespecialiseerd.

Suzanne fysio

Suzanne doet net, als Lars Harfterkamp, ook aan dry needling, een behandelmethode met naaldjes tegen spierverkrampingen. Lars versterkt het team sinds september 2020.

Erik zelf werkt behalve als fysiotherapeut, waarbij je technisch/mechanisch lichaamsgericht werkt, ook elders als haptotherapeut. “Die kijkt meer naar de mens als geheel. Iemand met een burn out of een trauma kan ook fysieke beperkingen hebben, waar je wat aan kunt doen.” Zijn specialisatie in de praktijk in Achterwillens is het behandelen van schouderklachten. Hans behandelt veel voetballers voor knieklachten – hij werkt als therapeut bij Jodan Boys. Annita en Ellen hebben beide als specialisatie de bekkenfysiotherapie en oedeemtherapie.

Wat de toekomst brengt?
Erik zegt: “We zijn laagdrempelig, en we draaien de praktijk met z’n allen, met veel specialismes en jarenlange ervaring”.  En de mensen weten hen te vinden. Omgekeerd denkt Fysio Achterwillens, zoals de praktijk kortweg heet, niet aan vertrek.
Al moet je Siegers niet vragen hoe de situatie er over vijf jaar uit ziet. De drie oudsten zijn inmiddels 60.

Posted in

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Wethouder neemt verantwoordelijkheid (on)veilige Goudse Houtsingel

Succesvolle Burendag Oud Achterwillens

Burendag 28 september in en om De Bühne

Drie informatieavonden BuurtWarmteWijzer: kom ook!

Expositie kattenfoto’s van wijkgenoot Astrid den Haan

Buurtbus vrijwilligers onderscheiden

Goudse Houtsingel weer onveiliger

Anya gaat maar Buurt aan Zet gaat door

Maak kennis met Janine Luijk: buurtverbinder in Oud Achterwillens

‘Bloeiende’ buurtinitiatieven in Oud Achterwillens