Vervuilde grond in Goudse Hout?

Heeft Staatsbosbeheer (SBB) bij het ophogen van de Goudse Hout vervuilde grond gebruikt? De foto’s die bezoekster Mirte Kerklaan maakte laten steen, plastic en ander afval zien. Navraag bij SBB leert dat de ophoging helemaal volgens de regels is. Boswachter Ties Ittman: “Ook wij hebben geconstateerd dat er een klein beetje plastic achter blijft.”

Ittmann meldt dat er volgens de gehanteerde RAW regels in gebruikte halfverharding 1 procent vervuiling mag zitten. “Bij het startoverleg hebben we de aannemer gevraagd om halfverharding te leveren met zo min mogelijk plastic er in. Dat heeft hij naar onze mening ook gedaan. Echter ook wij hebben geconstateerd dat er een klein beetje plastic achterblijft.” Aan Promen, die het zwerfvuil in de Goudse Hout opruimt, is gevraagd om extra op deze vervuiling te controleren.

De boswachter meldt ook nog dat bij volgende projecten nog maar 0,1 procent plastic in de bodemverharding mag zitten. Ook worden alternatieven voor meng- en betongranulaat onderzocht.

Overigens melden meerdere mensen dat de ophogingswerkzaamheden ten spijt, de Smultuin bij heftige regen nog steeds niet met droge voeten bereikt kan worden.

Smultuin na ophoging Kale Jonkerpad bij regenbui

Posted in

2 reacties

  1. Mirte Kerklaan op 26 juli 2021 om 18:12

    Ik heb begrepen dat wij in Nederland sinds kort geen afval meer produceren maar grondstof? Ken jij het liedje van Herman van Veen, Toveren? Het lijkt warempel wel of de overheid tegenwoordig kan toveren. Van afval grondstof maken. Hoe bijzonder is dat?

    Wie het programma De vuilnisman heeft gezien van Teun van de Keuken weet inmiddels dat dat helemaal niet kan, toveren. In de praktijk blijkt het zo te zijn dat als we het beestje een andere naam geven afval opeens een grondstof is geworden.

    Het was mij al eens opgevallen dat de paden in de Goudse Hout wel meer dan steen bevatten. Zo schitterde het opeens oogverblindend in het zonlicht, dat bleken allemaal stukjes glas te zijn. Toen ik het eens wat nader ging bekijken bleken er ook allemaal stukjes plastic en metaal in te zitten. Ik kwam tot de conclusie dat dit vermalen bouwafval moest zijn. Ik kon niks anders bedenken.

    Nu is in de afgelopen tijd de toegang tot de Goudse Hout voortvarend aangepakt. De boel was verzakt. Je moest voorheen lieslaarzen aan om met droge voeten de Goudse Hout te kunnen betreden. Het was dus geen overbodige luxe om dit eens aan te pakken. Kosten nog moeite werden gespaard. Het oude asfalt ging eruit, er werd een nieuw onderlaag aangebracht waarop een enorme laag asfalt werd aangelegd. Of dat een schoonheidsprijs verdient, asfalt, in een natuurgebied kun je je afvragen? En als het dan weer overmatig heeft geregend blijkt dat de smultuin onbereikbaar is geworden! Beetje verkeerd gemeten?

    Maar nu komt het. De grond moet, links en rechts van het nieuwe pad van asfalt, worden opgehoogd. Je zou denken dat dat met aarde zou worden gedaan. Dat leek het in eerste instantie ook te zijn. Maar wat schetst mijn verbazing, het is die nieuwe grondstof. Want bij het inklinken van de grond zag ik opeens wel heel vreemde materialen naar boven komen. Bouwmaterialen wel te verstaan. Restanten van kunststof buizen, delen van bouwafvalzakken, bakstenen, glas, delen van planken, en wat al niet meer. En weet je wat er nu gebeurt, moedertje natuur gooit er een mooie groen tapijt overheen. En ja, dan wordt al dat bouwafval zo onder het tapijt geschoven. Wat niet weet wat niet deert.

    Is het Goudse Hout van een natuurgebied tot een afvoerputje verworden? Grond vol bouwafval. Paden van bouwafval. Een waterspeeltuin waar je niet met water in aanraking mag komen omdat het niet schoon is?

  2. Gerard op 26 juli 2021 om 18:56

    Volgend jaar viert Gouda haar 750-jarige stadsrechten. “Geef Gouda door”. Dat doet SBB met de volgende Middeleeuwse praktijk: de Goudse Hout is aangelegd op grond met een toemaakdek. Dat wil zeggen dat de veengrond werd opgehoogd en “verbeterd” met een mengsel van ‘compost’ van stadsafval en (duin)zand. Dat was praktijk in 17e, 18e en begin 19e eeuw. Het Goudse afval bevatte veel resten van de aardewerk industrie: pijpekoppen, potscherven e.d., maar ook afval van glazuren en pigmenten met zware metalen. Dus volgend jaar een feestje omdat ook niet alles veranderd is…

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Sponsor jij mee voor de Bühne-buitenboel?

Spreekuur wethouder Oppelaar op 17 april in Achterwillens

Vooraankondiging van de vertel- en voorleesgroep

Spelletjesavond 10 april

Twee buurten opgeschoond

Informatieavond oversteekplaatsen Goudse Hout

Knutsel en Klets

24 maart info avond Driewegplein

Sponsors gezocht voor speelplein rond De Bühne

Bewonersgroen ongevraagd weggehaald