Teleurstelling in de Goudse Hout
Vrijwilliger zijn in de Goudse Hout is vaak leuk, maar soms ook teleurstellend. En over dat laatste gaat het helaas gaan in dit bericht. Want vernielingen in de smultuin en een te actief maaiende aannemer, maken het werk er voor de vrijwilligers niet leuker op.
Vernielingen in de Smultuin
Het zitje met overdekking in de Smultuin kreeg in de zomer veel blije bezoekers. Maar onlangs hebben met name weekendbezoekers ’s avonds ‘vreselijk huisgehouden’ in de Smultuin: blowen, plastic afval, glas, blikjes, etensresten, peuken maar opruimen, ho maar! Vervolgens zijn er twee toegangshekjes, een afvalemmer, het infokastje en gieters allemaal moedwillig kapot getrapt! Voor de vrijwilligers bijna genoeg reden om te stoppen! Gelukkig gaat de BOA Goudse Hout ingrijpen en iedereen kan hem bij onraad bellen: 06 – 50 00 91 85 (of natuurlijk gewoon 112 of 0900 – 8844). Ook neemt de lokale politie deze plek op in de avondlijke surveillance-route. Een bord wordt geplaatst om aanwezigheid na zonsondergang te verbieden (geldt overigens officieel voor de hele Goudse Hout). Ook kun je een e-mail sturen naar vrienden@goudsehout.nl.
Smultuin is geen pluktuin!
Ook schreef Claire Boissevain ons namens het Smultuin-team: “De Smultuin is geen pluk- of oogst tuin, we werden dit jaar vaak teleurgesteld toen we ontdekten dat de hele oogst van bonen of pompoenen was verdwenen, ook de prachtig bloeiende artisjokplant werd gedecimeerd. Wij koesteren de hoge zonnebloemen die stormen doorstonden, iedereen kan ervan genieten ook uit de verte! Bessen, frambozen, tuinkruiden, Oost Indische kers en goudsbloemen mogen wel worden geplukt, daarvan is (of was) er overvloed.”
Idylle dubbel en dwars gemaaid!
Ook werkgroep Natuurwaarden kreeg een teleurstelling te verwerken. De werkgroep verleent hand- en spandiensten bij het beheer van de idylle in de Goudse Hout (naast het Ontmoetingsplein). Dit eerste jaar kwam de idylle maar langzaam op gang: eerst een super natte periode en daarna een kurkdroge. Pas in juni kwamen de in september 2019 gezaaide kruiden massaal op. Maar ook de ridderzuring! Die verdrukt de door ons zo gewenste kruiden. Dus die hebben we deels gemaaid en deels uit de grond gestoken. In augustus is de idylle met de hand door Staatsbosbeheer gemaaid en heeft de werkgroep alles bijeen geharkt. Tot onze verrassing en die van de beheerder van SBB ging afgelopen week de aannemer nog eens dunnetjes ons werk overdoen: de oever werd twee meter nog korter gemaaid. Zonde van de planten ter plekke… Dit is het eerste jaar dat deze aannemer voor SBB werkt in de Goudse Hout. Natuurbeheer blijkt lastiger voor een aannemer dan standaardwerk, recht toe rechtaan, in een plantsoen. Er zijn meerdere afspraken voor maatwerk in beheer dit jaar niet goed gegaan in de Goudse Hout. De beheerder ziet er op toe dat dit volgend jaar beter gaat.
1 reactie
Laat een reactie achter
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.
Schandalig die vernielingen.