Inloopavond Groenalliantie plannen voor de Goudse Hout

goudse hout

Op dinsdag 28 januari van 17.30 – 21.00 uur komt u toch ook naar Excelsior aan het Kale Jonkerpad? Daar presenteert Staatsbosbeheer de tweede fase plannen die zij hebben ontwikkeld in opdracht van de Groenalliantie. Dat die plannen veel reacties oproepen blijkt onder andere uit de website www.goudsehout.nl. Daar is het bezwaarschrift (klik hier) te lezen tegen het kappen van een aantal bomen bij de ingang en een oproep om serieus en snel werk te maken van een gebruikersetiquette (klik hier).

De Vrienden van de Goudse Hout (VGH) hebben een mooie voorzet gegeven voor de discussie over de gebruikers etiquette in de Goudse Hout.

Samenvattend is de inbreng VGH:

 • Groenalliantie: luister naar de gebruikers initiatieven
 • zorg ervoor dat, bij het aantrekkelijker worden van het gebied, het toenemend aantal gebruikers niet tot meer incidenten leidt tussen die gebruikers
 • introduceer borden die de nieuwe spelregels benadrukken (gebruikersregels, gedeeld pad, max 15 km/uur en houd rekening met elkaar)
 • laat verder zoveel mogelijk zoals het was.

Bij deze schijnbare eenvoudige benadering valt wel een aantal opmerkingen te maken.

In de fasen van de kwaliteitsimpuls van de Groenalliantie wordt een visie op de Goudse Hout vertaald naar de praktijk.

In deze visie staan centraal:

 • een aantrekkelijk (dus met veel meer bezoekers dan nu) natuur- en recreatiepark: bedoeld voor gebruikers met een gele (fietsers, wandelaars, paardrijders, diverse sportbeoefenaren, hondenuitlaters) en een groene lifestyle (liefhebbers van rust, flora en fauna). Nogal wat bezoekers combineren deze twee lifestyles in een bezoek.
 • een zonering van west naar oost voor wat betreft een afnemende intensiteit van het gebruik (dus aantallen bezoekers).

De 2 fasen van de kwaliteitsimpuls gaan over het aantrekkelijker maken van de ingangen en het nemen van maatregelen om het meer gebruikers naar de zin te maken.

Intussen is ook de constatering van de VGH dat er incidenten zijn (niemand weet hoe veel en welke):

 • (snor)fietsen die te hard rijden in combinatie met:
 • wandelaars die (soms noodgedwongen) op fietspaden lopen in combinatie met:
 • sommige honden uitlaters die zich niet houden aan de hondenetiquette (download hier de hondenetiquette opgesteld door hondendeskundigen: klik hier voor de hondenetiquette>>> in combinatie met:
 • ruiters die hun paardenuitwerpselen laten liggen, en:
 • … (wat we nog niet weten).

Daarnaast is het de vraag of het intensievere gebruik de eveneens gewenste natuurwaarden onder druk zet: bemesting en verstoring zullen meer gezoneerd moeten worden.

Ook een visie en beleid op de Natuurwaarden die we in de Goudse Hout nastreven behoeft aandacht en ontwikkeling.

De Groenalliantie en Staatsbosbeheer bereiden momenteel een schapsverordening voor, voor al hun gebieden (Loetbos, Reeuwijkse Plassen, Krimpenerhout, Gouwebos, Goudse Hout).

In samenhang met de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Gouda en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk (welke APV’s beiden over de Goudse Hout gaan) komen er algemene spelregels voor de genoemde gebieden.

In overleg zullen die verbijzonderd worden voor de Goudse Hout.

In die verbijzondering is het bijvoorbeeld raadzaam om de volgende verbijzonderingen voor de Goudse Hout toe te passen:

1.

De Goudse Hout wijkt af van de overige beheersgebieden van de Groenalliantie omdat het gebruik minder regionaal en vooral lokaal is. De toegangen zouden daartoe minder pontificaal aangekleed en de vergunningen voor bijvoorbeeld hondenuitlaatservices niet gegeven moeten worden.

2.

Doordat het beleid ten aanzien van de gewenste biodiversiteit nog niet is uitgewerkt, zal de toepassing van bijvoorbeeld de zonering (inrichting, aankleding, beheer) in samenhang met gevolgen van de keuze en inrichting van een biodiversiteit monitor (in ontwikkeling) vorm moeten krijgen.

3.

De gebruikersregels voor de paden, zoals verwoord door de VGH, verdienen een bijpassen bord. Het door de VGH voorgestelde bord is verder te ontwikkelen zodat het recht doet aan de gebruikers etiquette. Uit een oogpunt van veiligheid houdt de volwassene niet alleen het kind in de hand, maar ook de hond onder gezag conform de hondenetiquette

Boven dit artikel een voorstel voor een beter bord.

Posted in

3 reacties

 1. Cora Boxma op 24 januari 2020 om 15:36

  Volgens de verkeersregels zouden snorfietsen sowieso niet toegestaan zijn in het Goudse Hout echter geen handhaving. Bij groot onderhoud is er veel schade ontstaan door landbouwvoertuigen. Paden kapot gereden in de bochten.
  Ook de mindervalide bewoners die willen genieten van het Goudse Hout, zakken nu weg bij de zitgedeelten van het Goudse Hout. Maak de ondergrond bij de zitbanken harder zodat ook rolstoelers bij het water kunnen komen.
  Graag was ik aanwezig op de informatie avond maar het gebouw is volgens mij niet toegankelijk.

  • Gerard Voskuilen op 29 januari 2020 om 06:34

   … jouw punten zijn gisteravond ingebracht. Het gebouw van Excelsior blijkt een traplift te hebben…

 2. […] document over gepubliceerd (zie http://www.goudsehout.nl). Op deze website schreven wij daar eerder over (lees daarover hier). Een oproep tot een tolerant, gezamenlijk gebruik van de paden (max 15 km per uur) is inderdaad […]

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens