Gracht rond Eldorado gaat dicht op 9 mei ‘22

Eldorado Goudse Hout gracht gedempt 2022

De succesvolle natuurspeeltuin Eldorado in de Goudse Hout heeft zomers last van blauwalg. Het Hoogheemraadschap Rijnland vindt daarom het ondiepe water aan het zandstrand een te groot risico: daar treedt blauwalg het eerst op door de geringe diepte. De keus waar Staatsbosbeheer voor gesteld wordt is: sluiten van Eldorado in de zomer of het dicht gooien met zand van het ondiepe water. Er is gekozen voor het laatste. Op 9 mei is de gracht dicht gereden met zand. Het bericht van de Groenalliantie Midden-Holland leest u hier.

 

 

 

Posted in ,

10 reacties

 1. Sjaak Witteveen op 5 mei 2022 om 08:39

  Echt jammer. Kan er niets aan die blauwalg worden gedaan? Dit is symptoombestrijding.

 2. Gerard op 5 mei 2022 om 08:52

  Ondiep, stilstaand water met veel voedingsstoffen: perfecte ingrediënten voor blauwalg bloei bij zonnig, warm weer. Het is een ‘sloot’: dus inlaat en afvoer met zo’n karakteristieke polderwindmolen zorgt voor afvoer warm geworden water. Als je dan ook nog een helofytenfilter voor de waterinlaat aanlegt, met planten die stikstof en fosfaat opnemen, dan kunnen de blauwalgen minder snel groeien. Zowel in de landbouw als in de recreatie willen we tot nu toe niet voor de kosten van schoon water opdraaien, helaas.

 3. Jolanda op 5 mei 2022 om 08:53

  Ja idd jammer,water en zand is juist zo leuk voor de kinderen

 4. Cora op 9 mei 2022 om 18:14

  Vreemd besluit, een aansluiting naar de plassen waardoor water toegevoegd kon worden was een kleine moeite.

 5. Franc op 9 mei 2022 om 18:56

  Hopelijk blijft de waterpomp wel in werking.

 6. Sjaak op 13 mei 2022 om 12:04

  Verstandig besluit. De keus is zelf gemaakt door Staatsbosbeheer. Waterschap geeft alleen de risico’s aan. De kosten zouden enorm hoog zijn voor Staatsbosbeheer om blauwalgen tegen te gaan.

 7. Gerard op 14 mei 2022 om 09:35

  Een verstandig besluit is niet altijd wijs. De kosten worden nog hoger op den duur als Groenalliantie en Hoogheemraadschap Rijnland niet investeren in innovatie (zie mijn eerdere reactie). Het niet halen van de doelen van de europese kaderrichtlijn water gaat dezelfde gevolgen hebben als nu het niet halen van de stikstof richtlijnen heeft. Penny wise, pound foolish. Nu ‘goedkoop’ en ‘verstandig’, volgende generatie betaalt de rekening wel…Dat is de keuze die we hebben/maken.

  • Sjaak op 17 mei 2022 om 12:06

   De vraag is wie er uiteindelijk voor de kosten opdraait.
   Uiteindelijk wordt de rekening bij de gewone man neergelegd. Helaas redt je hier met een gewone helofytenfilter niet, waarschijnlijk zijn er meer maatregelen nodig zoals het oppompen van grondwater. Als er van tevoren beter onderzoekwas gedaan dan was hier nooit waterspeeltuin aangelegd.

 8. Boukje Fransen op 29 juni 2023 om 10:12

  Is er op dit moment Blauwalg?

  • beheerder op 29 juni 2023 om 14:44

   Of er blauwalg is blijkt uit de beoordeling van het water door Hoogheemraadschap Rijnland.Dat is te zien op http://www.zwemwater.nl.
   Aangezien bij het El Dorado geen zwemwater meetpunt is, kun je ervan uitgaan dat de kwaliteit vergelijkbaar is met die in de plas Elfhoeven. Op dit moment is dat verboden zwemwater.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens