Ugh: verslag Huttenbouwdorp Goudse Hout

Van Resie Knops ontvingen wij een verslag.

De derde editie van het Huttenbouwdorp Goudse Hout met als thema ‘Leven als een indiaan’ zit er inmiddels op. Het waren prachtige dagen op het terrein van De Goudse Manege! 64 Goudse basisschoolleerlingen hebben drie dagen getimmerd aan hun tipi, hogan, aarden lodge, plankhouse of wigwam en ondertussen veel geleerd over het leven van de indianen vroeger.

Het roken van de vredespijp

De organisatie was dit jaar in handen van Opperhoofd Willifred, Pocaresie, Grote Beer Martin en Wijze jager Tom. In de uitvoering werden zij geassisteerd door maar liefst 45(!) ouders en grootouders die zich hadden aangemeld om het bouwen van de hutten en de spellen te begeleiden en te helpen bij de catering. Zeven trainees maakten dit jaar hun opwachting. Charlotte, Dagmar, Aron, Matthijs, Tijmen, Hub en Per vormden het smeermiddel van het huttenbouwdorp en zorgden ervoor dat alles soepel verliep. En opnieuw kon gebouwd worden op de ondersteuning van het Rode Kruis. Hartelijk dank voor jullie inzet en bijdragen.

Ook voor sponsoren is het Huttenbouwdorp inmiddels een begrip. De vrijwilligers van Huttenbouwdorp Noorderhout verzamelden de pallets, Buurman Bakker leverde het fruit, T&D Maatwerk zorgde voor extra plaatmateriaal, Albert Heijn Goverwelle de onderdelen voor de vredespijp, Spelverhuur Centrale Polsbroek rekende een zacht prijsje voor de spellen en Paul maakte niet alleen foto’s, maar ook filmopnamen met een drone. We zijn nieuwsgierig naar de beelden! En heel belangrijk, De Goudse Manege stelde voor de tweede keer haar accommodatie beschikbaar. Met het warme weer dat ons ten deel viel, was het erg prettig om de schaduw van ‘de binnenplaats’, de binnen rijbaan en de overdekte buitenbaan op te kunnen zoeken.

Jacht op cowboy tijdens Western Riding

Het verrassingsprogramma werd dit jaar verzorgd door Diane en Lisanne (een spoedcursus paard en gedrag voor alle indianen), Denise (pijl & boogschieten), Mandy (demonstratie Western Riding) en Noortje (bootcamp voor indianen). Dank aan alle organisaties en bedrijven die deze kanjers op ons pad hebben gebracht!

En wat hebben die indianen dan zoal gedaan? Die hebben zich van hun beste kant laten zien!

Kritische blik van het Opperhoofd op de hut van de Sioux

Ze waren verdeeld over acht stammen: Apache, Blackfoot, Cheyenne, Kiowa, Lakota, Navajo, Pawnee en Sioux. Elke stam heeft geprobeerd om in de hut de oorspronkelijke bouwstijl van de stam te laten herleven. In die opzet zijn ze zeer wel geslaagd. Daarnaast zijn de hutten opgeleukt met een zelf gemaakte dromenvangers en windorgels.

Behalve hutten bouwen hebben de indianen allerlei spellen gedaan om hun vaardigheden als indiaan te ontwikkelen. Zo hebben ze gewerkt aan hun werpvaardigheden tijdens totemfrisbee, hun schietvaardigheden verbeterd met het spel Arendsoog, hun skills met de lasso geoefend tijdens het ringwerpen, hun hersens aan het werk gezet bij de crazy indianen puzzel en de traditionele indianen sporten lacrosse (voor de mannen/jongens) en shinny (vrouwen/meisjes) gespeeld.

Daarnaast zijn de 8+ indianen op woensdagavond op jacht gegaan tijdens het avondspel. Ze hebben een bezoek gebracht aan De Heemtuin, maïskolven gegooid en met hun opgedane kennis voorkomen dat ze over/in een sloot moesten springen. Na afloop van de jacht mocht de geschoten bizon, op last van het Opperhoofd van Gouda, helaas niet aan het spit. Het onderdeel kampvuur werd vervangen door een heuse indianen drumsessie met overwinningsdans. Het bizonvlees smaakte overigens heerlijk!

Indianen druk in de weer met pijl & boog

Tijdens het Huttenbouwdorp is gebleken dat acht verschillende stammen prima konden samenleven op één terrein. Het roken van de vredespijp vormde dan ook onderdeel van de afsluitingsceremonie, evenals het nuttigen van een ‘broodje pijl & boog’. Tevens is gebleken dat niet alleen de indianen geoefende dansers zijn, ook hun ouders kunnen er wat van! En omdat de indianen zo goed hun best hebben gedaan tijdens het Huttenbouwdorp, kregen ze allemaal een prijs: een stamfoto bij de hut en een heerlijke indianenkoek.

Opperhoofd Willifred, Pocaresie, Grote Beer Martin en Wijze Jager Tom kijken terug op drie fantastische dagen met de indianen. Volgend jaar weer zo’n prachtige evenement van 23 tot en met 25 juli 2019, eerste week van de zomervakantie!

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!

Goudse Hout Stapt Mee

Verdere aanpassingen nodig van plannen Oud Achterwillens

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De Bühne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens