Over viespeuken en helden…

Clean up Midden Willens 2021

Vanochtend, 27 februari, waren in Middenwillens ruim tien bewoners paraat om de cleanup in hun buurt te doen. Volgens coördinator Michael (cleanup@achterwillens.eu) was dit de eerste maritieme cleanup in Achterwillens. Onder het zwerfvuil verzamelen kregen we een app-bericht in onze groep van een thuisblijver. Die las in haar krant een artikel (hier te lezen in deel 1 en deel 2) dat heel goed de gedachten verwoordt die uw auteur in de gesprekken onderweg met mede-cleanuppers had. Kort samengevat gaat dat over de vraag “Wie zijn de helden en viespeuken van deze tijd?”

Maar eerst: hoezo maritiem? Langs de Middenwillenseweg ligt een brede sloot. In die sloot waait allerlei zwerfvuil. Duidelijk zichtbaar, maar doorgaans onbereikbaar. Gelukkig waren er vandaag genoeg handjes om Douglas te helpen om zijn boot te water te laten. Daarmee is een flink stuk sloot zichtbaar opgeknapt.

Beginnend op de parkeerplaats(en) blijken er rond de parkeerplaatsen van de auto’s veel sigarettenpeuken te liggen. Het is een rottig karweitje om die met zo’n knijper 1-voor-1 op te pakken en te verzamelen. Is het nu echt zo’n moeite om die peuken zelf te verzamelen en op te ruimen als je uitgepaft bent? En zouden dat dan dezelfde mensen zijn, denk je dan als cleanupper, die op deze zelfde zaterdagochtend hun auto staan te poetsen en uit te zuigen?

We startten dus vanaf de parkeerplaats aan de Goudvlinderstraat. Daar troffen we meteen de dagtrofee aan: twee pellets in het water! Maar veel erger, een paar pakketten reclamefolders van een winkel uit de buurt! Wat een zinloze productie en distributie: wie investeert en verdient hieraan? Waar komt de rekening te liggen?

Verderop, bij een PMD-kroonring, kwamen we al dichter bij de oorzaak van veel (zwerf)vuil problemen. De oproep om luiers niet bij het PMD aan te bieden, komt deels doordat mensen niet (willen/kunnen) weten bij welk soort afval zij iets moeten aanbieden: is het echt plastic, papier of toch restafval? Soms komt dat niet weten goed uit omdat het goedkoper is. Maar de oorzaak van het probleem is natuurlijk de productie van producten en verpakkingen. Waar zijn de wettelijke regels die slecht recycleerbare producten verbieden op de markt te brengen? Hoe groot en eenduidig helder zijn de symbolen die op de verpakking aangeven bij welk soort afval je het moet doen? Anders gezegd: waarom moeten 17 miljoen Nederlanders uitsorteren wat 1 overheid niet weet te regelen? Dus waar zijn de echte ‘viespeuken’?

Terug naar de helden. Meerdere bewoners, de meesten zelfs, in Middenwillens zijn natuurlijk helden: de meesten ruimen hun rotzooi op of rapen zwerfvuil regelmatig op. Daarbij komen nog de bewoners die vanochtend in gele hesjes de straat op gingen. En de volgende keer weer op 27 maart in oud-Achterwillens van 10.00 – 12.00 uur.

 

 

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens

Voorzitterswisseling Kernteam: dank Adriaan en welkom Marie-José

NLDoet voor groener Driewegplein

Help je mee?

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De Bühne (in februari en maart)

Wat wil jij kwijt over Oud Achterwillens?

Minder blikjes bij clean up Middenwillens

Spreekuur wethouder Oppelaar in de wijk

Clean up Middenwillens 27 januari