Geen parkeerplaatsen, wel een bladkorf

milo 1

Meer dan een jaar na zijn eerste bezoek was hij terug in De Bühne: burgemeester Schoenmaker, met in zijn kielzog de wethouders Niezen (o.a. verkeer) en van Gelder (burgerparticipatie). In een kort openingswoord was hij duidelijk: veel van wat door de bewoners gewenst is, kan niet. Een paar voorbeelden? De wijk wordt niet in zijn geheel opgehoogd, dat gebeurt alleen in noodsituaties, en er wordt ook geen grasveldje geofferd voor parkeerplekken in de buurt van de Tristanstraat. Schoenmaker toonde zich tevreden over de vorderingen die zijn gemaakt op het gebied van jongerenwerk, veiligheid en inbraakpreventie in de wijk, al kan altijd alles béter.
Daarna mochten de ruim zestig aangetreden bewoners in gesprek met het drietal en de vertegenwoordigers van de woningbouwcorporaties, het Centrum Jeugd en Gezin, de politie, de sociaal makelaar, Cyclus en de gemeente. Een kleine greep uit de onderwerpen die werden aangekaart: rondslingerende fietsen die de doorgang blokkeren; onveilige driehoek bij de hoek Achterwillenseweg/Tristanstraat; vragen over de woningen van Mozaïek en WoonPartners; het voorstel iedereen in de wijk papierprikkers te geven. De brief over het nieuwe gemeentelijk afvalbeleid was toen nog niet verstuurd, anders was het daar ook vast overgegaan.

Parkeren
Het parkeren hield de gemoederen flink bezig. Op dat gebied waren er ook goede ideeën; zo stelde een buurtbewoner aan woningbouwcorporatie WoonPartners voor om zijn parkeerterrein aan de Achterwillenseweg/Tristanstraat in het weekeinde en ‘s avonds open te stellen voor buurtbewoners. Daar gaat naar worden gekeken. Maar over het veranderen van groen in parkeerplaatsen bleven bewoners en bestuur tegenover elkaar staan. Dat wil de gemeente niet, omdat er dan elders vierkante meters groen bij moeten komen. Het creatieve voorstel van onder meer het Wijknetwerk om in kubieke meters te gaan denken, dus bomen terug te plaatsen i.p.v. een grasveld, vindt tot nog toe geen gehoor.

WhatsApp
Ook druk was het bij de uitleg over de WhatsApp-buurtgroepen, waarmee buurtbewoners elkaar en de politie tippen over verdachte situaties. In de slagenbuurt zijn er zeven, en één van de beheerders gaf samen met de gemeente duidelijke uitleg over het gebruik ervan. De hoeveelheid werk die een beheerder er aan heeft, valt volgens hem erg mee. Ze gebruiken de SAAR-methode: Signaleren (door buurtbewoner), Alarmeren (naar de politie), Appen (onderling), Reageren (naar buiten). Voor ander buurtcontact is er de app Next Door: daar kun je bijvoorbeeld paastakken aanbieden of om een oppas vragen.

Bladkorf
Terwijl een olijke buurtbewoner rondging met zelfgemaakte Samsa, met groente gevulde pakketjes, uit zijn geboorteland Oezbekistan, gaf wethouder Van Gelder zijn indruk van de wijk: hij hoorde veel goede dingen: veel mensen wonen al lang in de wijk en zijn over het algemeen tevreden en er is veel integratie. Wethouder Niezen werd aan haar jasje getrokken over het ontbreken van zelfs maar een halte voor stadsbus langs de wijk. Zij beloofde hier opnieuw naar te gaan kijken.

Er was ook nog een tip voor bewoners met een tuin: voor het opruimen van bladeren kun je in het najaar terecht bij Cyclus voor een bladkorf. In het najaarsnummer van de Wijkkrant meer daar over.

 

Laat een reactie achter





Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Buurtbus vrijwilligers onderscheiden

Goudse Houtsingel weer onveiliger

Anya gaat maar Buurt aan Zet gaat door

Maak kennis met Janine Luijk: buurtverbinder in Oud Achterwillens

‘Bloeiende’ buurtinitiatieven in Oud Achterwillens

Oproep

10 juli feestje in de Isoldestraat

Gouds college op bezoek in Oud Achterwillens

Ontmoetingspunt Goudse Hout teruggeplaatst

Heemtuin dit jaar 40!