‘Bloeiende’ buurtinitiatieven in Oud Achterwillens
Een bijvriendelijke buurttuin en een buurman die zwerfafval opruimt, twee initiatieven van bewoners in Oud Achterwillens die hulp kregen van Buurt aan Zet. ‘Een mijlpaal’, zo noemt wethouder Jan Kees Oppelaar dit op een feestje in de Isoldestraat. Hier werd het nieuwste wapen tegen zwerffietsen onthuld: fietsnietjes. Ook een gevolg van de wens van buurtbewoonster Maartje. Zij kon er niet bij zijn, maar afvalropruimer Wim Evering en tuinier Tino Holthuijsen kregen als dank een Goudie bag, een goedgevuld stadhuis.
Er waren altijd al bewonersinitiatieven in de buurt, maar er was meer mogelijk én er waren ook meer wensen. Soms liepen die vast op bureaucratie of weten mensen niet waar ze moeten zijn, dus een beetje hulp doet wonderen. Dankzij het gemeenteproject Buurt aan Zet, waarbij gemeente en instanties meer samenwerken om buurtwensen laten slagen, is de buurtbetrokkenheid in een versnelling geraakt. De ophoging van de wijk en de opknapbeurt van de huizen door Woonpartners, waardoor de buurt er aan de buitenkant weer (bijna) goed bij ligt, vormden een goede basis.
‘Ik erger me al jaren aan het zwerfvuil bij de containers voor mijn deur en vond, als je je ergert moet je iets doen’, zegt Wim, die al veertig jaar in de Isoldestraat woont. Vanaf nu zet hij die ergernis nu omzet in actie: als ‘adoptant’ heeft hij een afvalgrijper en gratis pasje van de gemeente gekregen. Daarmee ruimt hij twee keer per dag zwerfafval rond de containers in de Isoldestraat en het van Halewijnplein. Ook vertelt hij buurtgenoten over het Goudse inzamelbeleid: plastic afval in de container gooien kost namelijk geen geld, en voor het storten van de betaalde restafvalzakken kunnen mensen kwijtschelding krijgen.
Buurttuinen
Tino gaat met circa tien andere inwoners van zijn straat het groen voor de deur omtoveren in een buurttuin, waar het voor insecten, hommels en vlinders goed toeven is. In het najaar gaan de planten de grond in als lavendel, kruiden en heesters. Hij is al druk bezig zaden uit eigen tuin tot plantjes op te kweken en krijgt ook hulp en wat geld van Groen Moet je Doen. ‘En van de burgemeester krijgen we een bijenhotel’, zegt hij trots. Voor wie ook bijen en vlinders in zijn tuin wil heeft hij een tip. ‘Kijk op drachtplanten.nl, daar vind je de planten die je moet hebben.’
Linde Kuipers komt ook een kijkje nemen. Zij is samen met Esther van Pomeren op het Van Halewijnplein een moestuin begonnen. Waar tot voor kort de bouwmaterialen stonden, is nu de omtrek zichtbaar van ‘een tuin waar iedereen welkom is. Het wordt meer een ontmoetingstuin, tomatenplanten staan er nu al. Bijna alle omwonenden doen mee.’ Ook het opgehoogde Gloriantplantsoen wordt steeds groener met diverse buurttuinen, insectenhotels en vogelnest is een plantenruil bieb. In de lades liggen zaden van diverse planten. Ook de jeugd is geïnspireerd geraakt: midden op het plein is een wilgentenen hut over een pellet gebouwd.
Terwijl wordt genoten van vruchtensmoothies en cake toont ook Elliz van der Ham van de gemeente zich tevreden. Zij is – na het aanstaande vertrek van Anya van Hees tijdelijk aanspreekpunt voor de buurt, met hulp in het Huis van de Stad van Pascal Anker. Na de zomervakantie zal Janine Luijk het aanspreekpunt voor de buurtbewoners zijn.
Met Buurt Aan Zet verbetert de gemeente samen met inwoners de wijken, waarbij bewoners zelf bepalen hoe ze de leefbaarheid in hun buurt willen vergroten.’ Het is de gemeente menens, want al is Buurt aan Zet in Oud Achterwillens een proef, het is er wel een die tien jaar gaat duren.
foto’s: Nico Boerboom
1 reactie
Laat een reactie achter
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.
Fijn om de voortgang te lezen, vooral dat er achter de schermen toch meer gebeurt dan we als bewoners zien.
Komen die fietsnietjes ook bij de andere appartementenblokken in Oud Achterwillens?
Nu lijkt het alleen in de Isoldestraat gerealiseerd te zijn…