Komende Goudse gemeenteraad wil sneller verduurzamen: door Oekraïne?

FBB5FD5F-6D44-47E4-AD35-D5E44AA4ECE2

We moeten nú handelen. Daarover waren de politieke partijen het bijna unaniem eens. Onder grote belangstelling gingen elf kandidaat-raadsleden maandagavond 7 maart in de Garenspinnerij met elkaar in debat over duurzaamheid. De prikkelende stellingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen (circulariteit, fair trade), energietransitie en groen (klimaatadaptatie, biodiversiteit) leverden interessante discussies én mooie beloftes op.

Het ‘w-woord

Het thema ‘energietransitie’ maakte, zoals verwacht, het meest los. Zelfs het w-woord (windmolens) werd niet geschuwd. De conclusie: de energietransitie is zeer urgent, maar ook een grote opgave die vraagt om leiderschap van de gemeente, en een actieve rol om burgers en bedrijven te helpen bij het proces. Met, natuurlijk, extra aandacht en inzet voor mensen die de energierekening niet kunnen betalen. De meerderheid van de partijen vindt ook dat de gemeente zelf het voorbeeld moet geven,en dat duurzaam inkopen wel wat meer mag kosten. En de meerderheid is vóór een goed gevuld Groenfonds om meer biodiversiteit en groen in de stad te krijgen. Een Groenraad waarin deskundige burgers participeren is een goed idee, maar de gemeenteraad beslist.

Publiek kiest voor 2040

Hoewel bijna alle partijen de transitie niet willen uitstellen, maakt het wel verschil op wie je stemt. Een zinvol debat dus, met soms onverwachte overeenstemming tussen partijen, vooral als het gaat om een actieve(re) rol van de gemeente in de verduurzamingsopgave. En het publiek? De ruim 100 Goudse inwoners en ondernemers in de zaal kozen bij de publieksstellingen massaal voor 2040 als stip op de horizon voor een CO2-neutraal en aardgasvrij Gouda, en willen daar actief aan bijdragen.

Terugkijken

Misschien is dit debat wel de start van een nieuwe traditie, aldus de initiatiefnemers: Duurzaamheidsplatform Gouda (voor ondernemers), Energiecoöperatie Gouda, Fairtrade Gouda en Werkgroep Duurzaamheid Gouda. Het debat kan worden teruggekeken via het YouTube-kanaal van Gouwestad TV. Wie benieuwd is naar alle standpunten van de 13 politieke partijen, kan de stemwijzer raadplegen: www.energienetwerkgouda.nl/stemwijzer. Vragen naar aanleiding van het debat? Mail naar info@dpgouda.nl.

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Wijkmagazine ook online te lezen

2 september hooidag op de Heemtuin

Bak jij mee op burendag? Meld je aan vóór 1 september

Opruiming weggeefwinkel op 19 augustus

Wijkbewoner Dick Verbaan geridderd

Droog weer bij Clean Up Slagenbuurt

Vrijmarkt Koningsdag Middenwillens

10 april: stratenvoetbal Achterwillens 8-12 jaar

Oud Achterwillens ontdaan van zwerfvuil

Jaarvergadering Vereniging Netwerk Achterwillens