Gloriantplantsoen blijft waarschijnlijk (deels) groen!

Gloriantplantsoen bedrreigde boom

‘Goed nieuws’, meldt Manon Bossard uit het Gloriantplantsoen ‘de drie grote bomen kunnen hoogstwaarschijnlijk blijven!’De beeldbepalende platanen zouden dit jaar gekapt worden, omdat ze de noodzakelijke ophoging van de straat niet zouden overleven, volgens de gemeente. Uit nieuwe tekeningen en berekeningen blijkt dat deze drie behouden kunnen worden, met drie andere bomen lukt dat niet.

De grote boom aan het begin van de straat was al gered. Voorlopig wordt er ook niets omgehakt, want het kapverbod geldt een half jaar. De bewoners krijgen eind december bericht om mee te denken over het nieuwe plan.

Al met al een succes voor Manon en haar protesterende medebewoners, die zich al sinds maart verzetten tegen de gemeentelijke plannen.

Voor deze uitspraak van de bezwaarcommissie is hard gestreden, en niet alle doelen zijn bereikt. Behalve dat er drie bomen wel weg moeten, lukt het vooralsnog ook niet om de speeltuin (nu in de volle zon) te verhuizen naar onder de platanen. Hoewel het er voor het Gloriantplantsoen (deels) goed uit lijkt te zien, maakt Manon zich ook zorgen over ophogingen elders in de stad. Volgens haar ontbreekt het in Gouda aan een goed boombeleid, terwijl de Goudse politiek zich al jaren inzet voor groen. “Alle partijen zijn het erover eens dat groen behouden moet blijven, dat er 15% groen in elke wijk moet zijn. In 2017 is vastgesteld dat er meer geld moet vrijgemaakt voor groen behoud. Allemaal mooie woorden maar geen daden. Ik kan me zo voorstellen dat het Gloriantplantsoen een voorzichtig succes boekt door het redden van een aantal bomen hier. Ik zal er dan ook zeker voor pleitte dat ernaast snoeien ook een op hoog voorbereiding plaats moet vinden structureel in de hele stad.”

2 reacties

  1. Heidi Jonker op 6 november 2020 om 23:51

    Wat fijn dat in ieder geval wat volwassen bomen mogen blijven. Spijtig dat er ook gekapt moet worden. Het blijft dweilen met de kraan open..

  2. […] nieuws voor de bewoners van het Gloriantplantsoen: de bomen die zij wilden behouden, mogen gekapt. Dat adviseert de bezwaarschriften commissie Gouda aan het gemeentebestuur. Dat […]

Laat een reactie achter

Inschrijven nieuwsberichten

Schrijf je in op onze nieuws berichten en ontvang automatisch een bericht als er nieuws uit de wijk is.

Loading

Meest recente nieuwsberichten

Informatieavond ophogen en fietsstraat Achterwillenseweg

Spellenmiddag in De BĂĽhne

Nietjes komen er wel

Hoe Jim Hoogeveen begon met Hoogeveen Fietsbeleving 

Landelijke opschoondag ging niet voorbij aan Oud Achterwillens

Voorzitterswisseling Kernteam: dank Adriaan en welkom Marie-José

NLDoet voor groener Driewegplein

Help je mee?

Voorlezers gezocht!

Gouda Bruist elke dinsdag in De BĂĽhne (in februari en maart)