Enquête hondenbeleid Goudse Hout

De Groenalliantie gaat een nieuw hondenbeleid voor de Goudse Hout maken. Hondenbezitters zijn trouwe gebruikers van de natuur- en recreatiegebieden van Groenalliantie. Maar de Goudse Hout is er niet alleen voor hondenbezitters! Met een nieuw hondenbeleid wil Groenalliantie dat regels voor hondenbezitters eenduidig en helder zijn. Denk dus allemaal mee!
Bezoekers van de Goudse Hout kunnen meedenken over hondenbeleid en zonering door een enquête. De vragenlijst is anoniem en het duurt ongeveer 10 minuten. Via deze link kan de enquête tot 15 januari 2021 worden ingevuld.
Komt u ook wel eens in de Goudse Hout? Dan komt u vast en zeker regelmatig honden- en honden uitlaters tegen. En dan heeft u ook gezien dat het vaak prima gaat:
- de hond is aangelijnd waar het moet;
- de hond is onder controle bij de baas; de baas roept de hond tijdig bij zich als er onbekenden of onbekende honden aankomen; of wanneer er een fietser aan komt;
- een “sorry” voor u en een correctie van de hond wanneer het (bijna) fout gaat.
Kortom brave baasjes en dito honden.
Maar af en toe (voor sommigen iets te vaak) komt het voor dat:
- een hondenuitlaatservice (HUS) met een hele roedel rondgaat: en zulke HUSsen worden op steeds meer plaatsen geweerd vanwege voorkomende overlast; dus gaan ze naar de groen- en recreatiegebieden waar ze nog wel worden toegelaten (waterbed effect);
- de baasjes hun hond níet onder controle hebben (opspringen, in de kuit bijten, fietsers in gevaar brengen)of in de gaten hebben dat een loslopende hond voor kinderen en andere volwassenen onplezierig zijn (“hij doet niks hoor”);
- je je afvraagt waarom de hondenuitlater zijn/haar hond overal dwars door heen laat jagen (“dat is nu eenmaal de aard van het beestje”); er wonen tenslotte ook nog andere dieren die rust nodig hebben. Een cirkel van zo’n 150 meter aan verstoring voor bewoners van de Goudse Hout brengt elke hond met zich mee! Het realiseren van zo’n groot mogelijke biodiversiteit is ook een doelstelling van de Groenalliantie in de Goudse Hout
Dus enquête hondenbeleid: denk mee!
Hier is de QR-code voor de enquête:
7 reacties
Laat een reactie achter
Inschrijven nieuwsberichten
Schrijf je in op ons nieuws en ontvang een e-mail als er een nieuw bericht is.
Honden in de Goudse Hout zijn een terugkerend onderwerp. Hopelijk vullen veel mensen deze enquête van de Groen Alliantie in.
Ik wil reageren op de inhoud van het artikel.
Het gaat (bijna) altijd goed in de Goudse Hout. Al vanaf het begin dat de Goudse Hout is aangelegd. Meestal lossen incidenten zich vanzelf op. Dit in vergelijking met andere gebieden zoals bv. Reeuwijkse Hout.
En gelukkig kunnen de honden loslopen, door bijna de gehele Goudse Hout. Wandelaars met honden houden zich voor het meerendeel aan de verboden ( heemtuin, speeltuin, smultuin, wielerbaan, Spaanse ruiter).
Wandelaars met honden lopen door de hele Goudse Hout. Ze zijn de ogen en oren van de Goudse Hout. Daardoor is het relatief veilig. Ze weten vaak wat er speelt en rapen zelfs regelmatig afval op.
Kinderen worden blij van honden, een angstig kind kan je helpen de hond te benaderen. Wandelaars met honden hebben vaak een kort gesprekje met vreemden. Gewoon wat aandacht voor elkaar.
Hoezo
– overal dwars doorheen laten lopen? Kom nou. Ik loop dagelijks door t park. Denk dat minimaal 90% niet overal dwars door heen loopt; en wat wordt bedoeld met ‘ overal’?
– ja, het zal wel eens voorkomen dat iemand het onplezierig vindt als een hond op hem/ haar afloopt. Maar dat wordt vaak direct opgelost.
– in kuiten bijten, opspringen. Het staat er alsof het aan de orde van de dag is. Dat betwijfel ik;
– dieren in de Goudse Hout leven goed naast elkaar. Zijn al jaren aan elkaar gewend. De haas komt steeds vaker ( op verschillende plekken) voor, de fazant is ook veel aanwezig. Alleen de ganzen zijn minder in aantal, maar hier heeft de hond geen aandeel in.
Hondenbezitters zijn meestal vriendelijk en ontspannen. Meestal wordt een incident ( als die al voorkomt) direct opgelost.
Nog even dit:
Jammer dat de positieve punten in bovenstaand artikel worden gevolgd door breed uitgemeten negatieve punten.
Het is duidelijk dat de schrijver zo zijn voorkeur heeft.
Laten we ons alsjeblieft niet leiden door een enkel incident. En dit groter maken dan het is. En daar vervolgens beleid op maken.
In de Goudse Hout gaat het over algemeen erg goed. Wandelaars- met en zonder hond-, ruiters, joggers, fietsers, kinderen – met en zonder fiets-, vissers, skaters, rolstoel- en rollatorbezitters, ed. We houden rekening met elkaar en zo hoort het ook in een park zoals de Goudse Hout. Dus laten we alsjeblieft een groep niet stigmatiseren.
Dank voor de uitgebreide reactie op mijn artikel. Het lijkt wel of de tekst een gevoelige snaar heeft geraakt. Dat herken ik wel als ik sommige (soms durf ik dat al niet meer) honden uitlaters vriendelijk aanspreek op hun gedrag, of snorfietsers met benzine motor. Maar om dan meteen een term als ‘stigmatisering’ op deze schrijver los te laten doet afbreuk aan mijn poging om dat, waarover mensen (die ík dan weer ken) met elkaar spreken, naar voren te brengen. Inderdaad, en daar ben ik het mee eens, hoop ik dat het gesprek op deze plek en buiten in de Goudse Hout over honden uitlaten op een normale toon gevoerd kan blijven worden.
Beste Geert,
Jouw tekst zou moeten stoppen bij de regel dat je tot 15 januari deze enquête kan invullen.
Dan is het een objectieve tekst De opmerkingen van J. Meijers zijn terecht en bieden een juiste tegen perspectief.
Honden zowiezo aan de lijn.
Laatst nog besprongen door een modder pootjes enthousiaste hond die de wasserij niet betaalt.
Baasjes van honden mogen wandelaars zeker niet belasten met hun honden wangedrag.
Aan de lijn dus!
Mijn ervaring is dat de meeste honden bezitters hun hond redelijk tot goed onder controle hebben. Juist dat is het probleem bij toch ook bij redelijk veel baasjes. Heb regelmatig gezien dat er zwanen schapen ganzen hazen fazanten doodgebeten zijn. Ook ik ben regelmatig besprongen door honden of zie dat sommige mensen hun hond laten rondscheuren door bosjes en weilanden. Met alle stress van dien voor de andere dieren. Leuk toch dat opjagen? Ik neem aan dat men dat op een andere en sportievere manier op kan lossen om samen met je hond plezier te hebben. Zie regelmatig dat fietsers ook uit zijpaden verrast worden door rennende loslopende honden. Ook ben ik tot twee maal toe gebeten al moet ik zeggen dat de baas de hond aan de lijn doet als ze me tegenkomt. Het is een hele rij incidenten en met een toename van honden op dit moment is het noodzakelijk dat er een duidelijk beleid komt. Is het een optie om een speelweide te creëren voor de honden waar ze lekker met elkaar kunnen spelen en uitleven. ( b. v. Een afgeschermd weiland )?
Ik wil een reactie op het hondenbeleid geven, ik kom al 10 met mijn fox in het goudsche hout, een eldorado voor mijn hondje.
ik ben hier op tegen.
ik begrijp dat het bij de speeltuin te begrijpen is, dat mijn hondje aan de lijn moet.
en in het broed seizoen ook. ofschoon 8 jaar geleden. dat land bij de grote plas hekken stonden.
dus afgesloten . en konden de ganzen rustig broeden.
er zijn nog maar weinig plaatsen , in gouda. waar mijn hondje los ken lopen.
waarom doen jullie dan alleen de zaterdag en de zondag aangelijnd. (Want dan lopen er mensen met witte broeken en nooit lachen, en denken dat de hele wereld alleen van hun is).
ik ruim altijd alles op. u verplicht mij als alleenstaande om thuis te gaan zitten. terwijl er juist gezegd word neem een hondje want dan moet je naar buiten. en je heb een praatje.
ik ben a o w er. ik begrijp ook , honden uitlaters die soms wel met 10 a 12 honden lopen, dat mag
niet. ik hoop dat mijn hondje los mag blijven lopen.
Dat lijkt me een goed idee , om in de zomerse weekends aangepaste regels te maken .
de Vrienden goudsehout doen hun best voor alle bezoekers, maar nu komen de hondenbezitters in de knel door het nieuwe beleid – nog in planfase, dat vooral in de Goudse hout een opvallend klein losloopgebied te realiseren , vergeleken met Gouwebos en Reeuwijkse hout is dit ca. 3x minder.